ovidiu's Forum

Un forum creat din dorinţa de a ajuta... Intreabă sau pur şi simplu scrie ce simţi!

Search For Similar Forums   ·   Return to Website

First
  Prev
  Reply
  Home
Next  
Last  
Search this Forum:  
Viewing Page 1 of 1 (Total Posts: 4)

Author Comment    
Ovidiu

ovidiu_iatcu@yahoo.fr

Feb 28, 05 - 7:42 PM
A fi sef - sluga sau stapin?

Anumite intimplari recente care nu au insa legatura directa cu mine, m-au facut sa postez acest mesaj...
As dori sa cunosc si parerea voastra relativ la ceea ce as dori sa devina un subiect de dezbatere si anume ce inseamna a fi sef?
Foarte rar, dar posibil, doi oameni formeaza o echipa. De cele mai multe ori insa unul din ei TREBUIE sa fie sef!
Plecarea unei persoane dintr-o anumita functie, indiferent de motivul care a cauzat acest fapt, da sperante uneori multor aspiranti...Unul ii va lua locul, intii doar functia, iar apoi si responsabilitatile... Daca ei locul unei persoane capabile e mai greu, daca insa ei locul uneia care nu a dat rezultate e mai usor: ai posibilitatea sa strigi in gura mare ce dezastru ai gasit... Un sfat personal: N-o face! Nu sti nici tu daca esti in stare sa faci mai mult! Nu e un mod elegant sa-ti ascunzi incompetenta vorbind de incompetenta altora... Si oricum gindeste-te ca sunt altii care asteapta sa-ti ia locul...
Poate aceasta dorinta e legitima dar uneori in loc sa duca la progres duce la ruina. De regula caracterele marunte sufera de acest complex: sa fie avansate cu orice pret. Adevaratii leaderi se impun in mod natural, stirnind admiratia chiar si a competitorilor directi. Despre acesti oameni as vrea sa vorbim... Personal ma bucur ca am cunoscut astfel de oameni... La primul meu loc de munca am intilnit tipul de sef autoritar care tipa toata ziua, care se plinge mereu ca are cei mai slabi muncitori, care nu stie altceva decit sa urle, sa pirasca si sa penalizeze, dar si un alt tip de sef care era alaturi de subalterni, le stia problemele, si desi intre patru ochi le reprosa destule, tot timpul le lua apararea... Cunoscindu-le problemele incerca sa ii ajute, cu un sfat, cu ore in plus daca aveau nevoie de mai multi bani, cu ore mai putine daca voiau sa-si rezolve alte treburi... Atelierul lui era tot timpul primul ca realizari... L-am admirat si am invatat multe de la el... Fiecare dintre noi are undeva, intr-un loc ascuns, un intrerupator, care actionat declanseaza productivitatea... Un leader trebuie sa stie sa-l gaseasca iar pentru aceasta e nevoie de munca...
Am exagerat putin utilizind cuvintul sluga in enuntul subiectului tocmai pentru a scoate in evidenta responsabilitatea unui adevarat sef... E timpul chiar si romanii sa-si schimbe mentalitatea: seful nu e cel ce urla si sta degeaba ci un om care are misiunea de a face o echipa sa aiba rezultate foarte bune... Un om care munceste mai mult decit ceilalti si nu cere mai mult decit poate demonstra el insusi ca-i in stare sa faca... Asa vad eu un leader, un tip care se impune prin munca, prin intelegerea celor din jur, care stie ca respectul il cistigi nu il impui...
Ne bucuram cind dobindim o functie... Poate o si meritam.... Poate am muncit mult pentru ea... Nimic nu e sigur insa, in afara de faptul ca odata nu va mai conta nimic pentru noi...
Poate ca va veni ziua cind vei gasi ceva mai bun si vei pleca... Daca atunci nu vei identifica pe chipul celor carora le-ai fost sef o umbra de tristete nu spune nimanui ca le-ai fost sef!
Lumi

Mar 3rd, 2005 - 3:54 AM
Re: A fi sef - sluga sau stapin?

Viata te ridica,viata te coboara!In orice situatie e bine sa fii om.
Cornelia

Aug 18th, 2006 - 3:07 PM

Draga Ovidiu, esti un om deosebit. Am rasfoit site-ul (prima data acum un an) de la cap la coada. Am citit toate comentariile, impresiile...
Ai o mare inclinatie catre literatura si filozofie. Nu stiu cat de mult iti place meseria pe care o practici, electronist la statia locala TV din cate am retinut dar sigur cred ca ai fi putut deveni si un foarte bun psiholog. Ma bucur sa intalnesc fie si pe cale virtuala astfel de oameni, cu o mare dorinta de a-si ajuta semenii.
Am dorit si eu odata, impreuna cu sotul meu sa emigram in Canada, asta cu ceva ani in urma. Am facut exact *** ai spus tu, *** ii sfatuiesti pe multi din cei care doresc sa emigreze din diverse motive. Am pus totul pe hartie, avantaje, dezavantaje (eram la o varsta, 43 eu, 45 sotul), posibilitati etc. Am renuntat pana la urma dar nu fara regrete.
Ai o familie minunata, cel putin din poze cat am putut sa imi dau seama. Baietelul este o dulceata.
Convingerea mea este ca atunci cand te hotarasti sa faci pasul de emigrare (ma refer la oameni in general) trebuie sa fii constient ca faci asta nu atat pt. tine cat pentru copii. Pentru ei este mult mai usor mai ales daca sunt mai mici, se adapteaza mai repede si vor cunoaste un alt stil de viata, in fine, vor trai mai bine. Si cred ca se merita efortul!
Referitor la subiectul postat, ai perfecta dreptate. Un sef, un adevarat manager nu este acela care da ordine pe ton ridicat sau tipa la subalterni. Cred ca randamentul se reduce la jumatate. Pe langa faptul ca respectivul sef trebuie sa se dovedeasca capabil si apt de functia pe care o ocupa, el mai trebuie sa aiba o calitate: sa fie alaturi de subalterni, sa le cunoasca (chiar sa le inteleaga) nevoile, sentimentele, chiar si necazurile ca de astea nu ducem lipsa din pacate. Si o vorba buna, un sfat mai ales din partea sefului conteaza mult. Este atat de important sa muncesti intr-o atmosfera relaxanta!!!
Nu stiu cat de concludenta am fost, nu ma pricep prea bine la vorbe dar stand in fata calculatorului si citind tot ce s-a postat am simtit brusc nevoia sa-mi exprim impresiile vis-a-vis de acest site.
Cam atat am avut de zis. De-aici, din Costanta, iti urez tie si familiei tale multa sanatate si un viitor luminos. Numai bine!
Ovidiu

Aug 18th, 2006 - 9:26 PM

Mulţumesc pentru aprecieri... Nu credeam că are însă cineva răbdare să citească tot ce am scris... Whistler TV Service nu e televiziunea locală a Whistlerului ci un shop de reparaţii şi vânzări tv-uri şi electronice. Încă îmi place ceea ce fac (electronica fiind hobby-ul copilăriei)... Psihologia, filosofia, literatura clasică au fost preocupările adolescenţei... atunci am avut timp suficient să citesc. Armata a fost perioada când am citit mai tot ce a scris E. Cioran şi am reuşit în ciuda pesimismului bolnav care te cuprinde citindu-l să nu-mi trag un glonte în cap...
Despre emigrare... nu pot da sfaturi nimănui... Statistic e mai bine aici, practic pentru unii da, pentru alţii nu... Cert e că după un timp începi să vezi locul de unde ai plecat ca o destinaţie de vacanţă sau o retragere la pensie... Oarecum oriunde în lume găseşti oameni care reuşesc sau nu... de ce în Canada ar fi altfel?
Cred că suntem foarte legaţi de ceea ce vedem... adesea discuţiile noastre degenerează la planuri gen afaceri, bani, cât mai e benzina, etc... Din acest punct de vedere "lumea nouă" e lumea tuturor posibilităţilor. De aceea toţi visează să ajungă în Nord America şi cu perseverenţă şi muncă (am întâlnit români care mi-au spus că până să ajungă aici nu au ştiut ce-i munca) reuşesc să realizeze ceea ce cu siguranţă nu ar fi reuşit nicăieri în Europa... Problema e că odată, mai devreme sau mai târziu, într-un azil sau acasă, se întreabă: a meritat oare? Cine a câştigat cu adevărat? Copii? Greu de spus! Te vei uita la ei peste ani, crescuţi într-o lume în care doar banul contează şi te vei întreba e om sau robot biologic?
Şi după *** lumea e făcută din lucruri care nu se văd (atomii) tot aşa şi adevărata bogăţie a unui om, nu e maşina, casa, conturile din bancă... dar cui îi pasă? Ce sunt alea trăsături interioare? Le putem pipăi? Nu! Deci nu există!
Din BC, s-auzim de bine!

First
  Prev
  Reply
  Home
Next  
Last  

Get your own FREE Forum today! 
Counters & Site Stats   Free Guestbooks   Free Web Tools   Free Web Hosting 
powered by Powered by Bravenet bravenet.com