ovidiu's Forum

Un forum creat din dorinţa de a ajuta... Intreabă sau pur şi simplu scrie ce simţi!

Search For Similar Forums   ·   Return to Website

First
  Prev
  Reply
  Home
Next  
Last  
Search this Forum:  
Viewing Page 1 of 1 (Total Posts: 10)

Author Comment    
Ovidiu

ovidiu_iatcu@yahoo.fr

Mar 26, 05 - 1:26 AM
Sarbatori furate...

Zilele acestea am vorbit cu români din diferite colţuri ale lumii... O parte din ei vor serba curând Paştile...

Te invit să discutăm despre această sărbătoare... Este sau nu o sărbătoare creştină? Ce înseamnă ea pentru tine?

Termenul ebraic de Paşti (Pesah) desemna o veche sărbătoare iudaică. Acest cuvânt, moştenit de evrei de la egipteni, provine în limba română din forma bizantino-latină Paschae... Evreii numeu Paşti sau sărbătoarea azimilor, sărbătoarea lor anuală în amintirea trecerii prin Marea Roşie şi a eliberării lor din robia Egiptului, care se prăznuia la 14 aprilie şi coincidea cu prima lună plină de după echinocţiu de primăvară. În anul 33 (după alte calcule 29) această sărbătoare s-a suprapus cu un eveniment unic Învierea lui Isus. Faptul că unele biserici folosesc calendarul iulian iar altele cel gregorian face ca lumea creştină să serbeze la date diferite această sărbătoare. Nu vreau să intru în detalii despre calculul datei în fiecare an, algoritm stabilit de Sinodul I ecumenic în anul 325 la Niceea ci să ne punem o întrebare retorică: Ce serbează creştinii? Mulţi dintre ei nici nu ştiu... Dovadă e şi faptul că vechiul salut „Hristos a Înviat!” e din ce în ce mai rar folosit... E mai uşor să spui „Paşti Fericit!” pentru că nu face referire la ceea ce crezi... sau nu...

Se poate însă crede în Înviere? De-a lungul timpului Învierea a fost criticată de raţionalişti şi materialişti care, neacceptând faptul, au încercat să-l înlocuiască cu următoarele teorii:
1. trupul lui Isus a fost furat
2. Isus nu a murit cu adevărat ci s-a trezit din comă
3. ucenicii şi femeile au avut halucinaţii
4. s-a creat un mit după moartea lui Isus
A vorbi despre aceste teorii, despre descompunerea sângelui în hemoglobină şi ser, a defini halucinaţia şi mitul ar însemna să tastăm zile întregi... Dar să apelăm şi aici la câteva întrebări retorice... Orice societate îşi cunoaşte evenimentele ce i-au dat naştere, s-ar înşela creştinismul asupra faptului esenţial căruia îi datorează existenţa?Ar fii murit primii creştini (oameni simpli care nu credeu decât după ce vedeau cu ochii lor) pentru o halucinaţie? Un mit, ar fii făcut ca după 20 de secole, creştinismul să fie religia dominantă a lumii civilizate?

În urma unui mare eveniment oamenii îşi fac bilanţul... Uneori îşi numără morţii, alteori câştigurile... Ce ne aduce Paştile astăzi? De regulă mese copioase, cadouri şi datorii... Un iepuraş ne-a furat speranţa (mormântul gol), bucuria ( Hristos a Înviat!) şi pacea (Ioan 14:27), dându-ne în schimb zbucium( fugim prin magazine sa prindem un deal bun), indigestie şi regrete tardive…

Personal, nu aştept cu nerăbdare sărbătorile… Ele îmi amintesc că a mai trecut un an… Mă gândesc însă ori de câte ori serbăm un lucru, la ceea ce a însemnat el iniţial şi, uneori mă mir unde am ajuns... Marile noastre sărbători creştine ne-au fost furate de un moş şi un iepuraş...

Pentru unii mai repede, pentru alţii la timp, pentru toţi românii oriunde în lume v-aţi afla, din BC Canada „ Hristos a Înviat!”
Monica

Apr 5th, 2005 - 1:06 AM
Re: Sarbatori furate...

Din sudul Californiei, te felicita pt initiativa de a infiinta un astfel de forum si pt informatiile deosebit de interesante pe care le oferi,

Monica
ani

Apr 6th, 2005 - 2:27 AM

Adevarat A Inviat!, din australia

ce conteaza ce vorbesc ignorantii, noi stim care-i adevarul si trebuie sa ne fie mila de cei care nu-l stiu si sa le spunem si lor nu?

speranta, bucuria si pacea nu ne-o poate fura nimeni indiferent unde ne aflam ptr ca am capatat-o de la Isus care ne-a dat-o de tot si pe gratis

ca sa nu ai regrete nu te gindi la trecut, casa noastra nu e pe acest pamint, si roaga-te, singur si cu familia ta impreuna in fiecare seara ca sa-i faci copilului o baza crestina iar datorii se fac putine si se platesc repede ca sa nu incurajem consumerismul

de orice sarbatori se cumpara cadouri ieftine, flori, o carte, un cd cu muzica crestina etc

gestul conteaza nu cadoul

incerc sa te incurajez, nu stiu daca am reusit, sa nu crezi ca fac pe desteapta, departe de mine gindul acesta

fi foarte atent ce faci si *** reactionezi, copii imita totul si pina ne trezim noi am pierdut partida

trebuie sa ne numaram binecuvintarile nu insuccesele si sa fim fericiti

Dumnezeu cu voi

ina din australia
Ovidiu

Apr 30th, 2005 - 3:05 PM
Hristos a Inviat!

Pentru toti românii, care zilele acestea vor serba Paştile şi au ajuns pe acest site, vă urez numai realizări, pe toate planurile!
Fie ca pacea, credinţa, iubirea, speranţa să vă insoţească în fiecare zi!
Din Canada, BC:
Hristos a Inviat!
Viorecu

Jun 10th, 2005 - 2:10 AM

Pentru Ani (sau Ina)din Australia.

Din mesajul tau recunosc usor ca Il urmezi pe Domnul. La ce biserica mergi si in ce oras? Ma interesaeza viata credinciosilor si a bisericilor din Australia, mai ales ca in scurt timp vin si eu impreuna cu familia catre acest continent. Astept raspuns.
Viorecu, Bucuresti.
Zaraza26

Dec 14th, 2005 - 5:39 AM

Sint intru totul de acord cu Ovidiu, sarbatorile nu sint ce ar trebui sa fie, nu isi ating scopul...cei care stiu semnificatia lor se comporta ca si *** n-ar sti, eu personal "trec" prin ele ca gisca prin apa din mai multe motive...nu cred ca e cazul sa intru in amanunte...dar imi pare foarte rau si incerc sa fac sarbatoare in sufletul meu, dar nu obtin decit tristete...
angie39

Jan 6th, 2006 - 12:06 AM

Intradevar sarbatori furate ca tot au trecut sarbatorile de iarna.Craciunul si revelionul la romani sunt doar afaceri acum.Am fost si eu intr-un supermaket pt cateva produse care nu le gaseam in alta parte putin inatinte de Craciun si m-am socat.O aglomeratie greu de imaginat.Niciodata n-a fost asa aglomerat.Oameni parca la razboi sa cumpere orice , nepoliticosi si foarte agresivi.N-am mai vazut asa niciodata.Ziceai ca vine sfarsitul lumii si nu mai aveai de unde sa cumperi , ca lumea moare de foame sau ca vine razboiul si trebuie sa avem provizii.Asta apropo de ce se plange romanul :N am bani , N am bani , apoi de unde cumpara toti atat si intrau cu cate 2 3 carucioare si batrani(apropo de pensii) si tineri.
Iar Revelionul numai bautura , pocnitori , comportament de popor necivilizat.Rezumatul doi morti si zeci de raniti care vor ramane cu sechele permanente la ochi , la maini etc.O totala inconstienta.Unde e bucuria de a sarbatori cu cei dragi , fara betie , fara injuraturi ci doar cu bucurie in suflet chiar daca ai doar o paine pe masa??????
Sper ca nu v-am plictisit si ca nu sunt prea agresiva.
PS.Mi-a dori sa scrie mai mult lumea pe aici ca e super forum!!!!
Va pupic pe toti!!!!
La multi ani!!!si tot ce va doriti!!!!
Zaraza26

Jan 10th, 2006 - 4:38 AM

Ai multa dreptate!...Si vreau sa adaug ca totusi mult mai multi fac cumparaturi decente sau deloc...:( Mai nou am auzit elevi de liceu care organizeaza petrecere de craciun!!! Ce idee, sa dansezi de Craciun!
E intr-adevar un forum care imi place si mie!...
Tuturor un an cu bucurii!
Ovidiu

Jan 10th, 2006 - 7:34 AM

Din nefericire un forum ca acesta e un fel de ...utopie, o cauza pierduta... M-am gindit la asa ceva satul sa citesc tot felul de prostii pe alte forumuri... dar se pare ca, titlurile din ziarele de scandal, contrazicerile si eventual certurile "on-line" prind mai mult...
Puteti sa propuneti subiecte noi pe care sa le dezvoltam... Sincer insa nu mai am entuziasmul de acum aproape un an cind am facut acest site...
S-auzim de bine!
angie39

Jan 10th, 2006 - 11:56 PM

Pacat , Ovidiu ca nu mai ai acelasi entuziasm.Poate revine entuziasmul.Sa stii ca eu am mai gasit si alte forum-uri si n-am fost incantata deloc.Multe , ft multe injuraturi , ft multi oameni rai , prea putini sunt cei care intradevar vor sa ajute , fara interes sau sa ofere informatii.Ovidiu *** e unde esti tu.Stiu ce am citit pe site-ul tau dar as vrea sa stiu *** este ,dupa atat timp de cand esti plecat.S-a mai schimbat ceva?

PS:Sper ca mai multi oameni sa intre pe forumul tau si sa vada ca este deosebit si nu ca orice alt forum plin de injuraturi si oameni suparati ca au plecat din tara.
Va pupic!

First
  Prev
  Reply
  Home
Next  
Last  

Get your own FREE Forum today! 
Free Blogs   Cheap Domains   Free Web Hosting   Free Web Tools 
powered by Powered by Bravenet bravenet.com