ovidiu's Forum

Un forum creat din dorinţa de a ajuta... Intreabă sau pur şi simplu scrie ce simţi!

Search For Similar Forums   ·   Return to Website

First
  Prev
  Reply
  Home
Next  
Last  
Search this Forum:  
Viewing Page 1 of 1 (Total Posts: 2)

Author Comment    
Ovidiu

Oct 27, 05 - 7:41 AM
Ce serbam de Halloween?

Celţii sărbatoreau Anul Nou pe data de 1 Noiembrie. Fiecare an nou începea cu un festival, care marca sfârşitul “sezonului soarelui” şi începutul “sezonului întunericului şi frigului”.
Pe 31 octombrie, dupâ ce toate câmpurile erau recoltate şi recoltele depozitate, toate focurile erau stinse. Druizii, preoţii celţilor, se întâlneau pe o culme din pădurea de stejari. Druizii erau cei care aprindeau focurile, făcând sacrificii de bucate şi animale.
Când se făcea dimineaţa, druizii dăruiau câte o torţă aprinsă fiecarei familii cu care acestea urmau să-şi aprindă focurile în gospodării. Aceste focuri erau menite să încălzească casele şi să le ocrotească de spiritele întunericului.
Festivalul din 1 noiembrie era numit “Samhain”. Acesta dura timp de 3 zile. Numeroşi oameni participau la parada îmbracaţi în costume făcute din piei şi oase de animale. Acest festival este un fel de Halloween antic.
În primul secol **** Hristos, Roma invadează Britania. Romanii au adus cu ei numeroase festivaluri şi obiceiuri proprii. Unul dintre acestea a fost şi festivalul cunoscut sub numele de “Ziua Pomona”, numit aşa **** zeita romană a fructelor si grădinilor. Şi această sărbatoare se celebra in jurul datei de 1 noiembrie. **** sute de ani de stăpânire romană, obiceiurile festivalului celtic Samhain şi tradţiile romane de Ziua Pomona s-au amestecat, devenind o sărbătoare unică care se celebrează toamna.
Urmatoarea influenţă a apărut o data cu răspândirea noii religii creştine in Europa şi Britania. În anul 835, Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creştină. Aceasta zi era numita Ziua Tuturor Sfintilor, sau Hallowmas, sau All Hallows. Decenii mai târziu, Biserica a stabilit o sărbătoare şi în 2 noiembrie. Aceasta sărbătoare era numită Ziua Tuturor Sufletelor şi era destinată celebrării celor morţi.
De-a lungul anilor, tradiţiile tuturor acestor sărbători s-au combinat. 31 octombrie a devenit cunoscută ca All Hallow Even, apoi All Hallow’s Eve, Hallowe’en, şi, în cele din urmă - Halloween.
Uitată în Europa vreme îndelungată, mulţi cred că această sărbătoare e specifică americanilor… M-am întrebat de multe ori însă de ce o sărbătoare păgână, apărută la un popor politeist a fost preluată şi perpetuată de un popor monoteist, ce declară “In Good we trust!” Probabil că e o afacere bună… Cu siguranta mulţi nici nu ştiu ce serbează şi nici nu sunt curioşi să afle. O lipsă de curiozitate oarecum specifică unui popor care declară că viaţa fiecărui om e importantă, dar nu are nici-o remuşcare atunci când îi distruge pe cei ce nu gândesc ca el, un popor care crede în valorile democraţiei dar care nu cred că s-a gândit vreodată să o instaleze (chiar şi cu forţa – vezi actualul război din Iraq) în Siria,Rwanda sau Pakistan… De ce oare?
Halloween – o sărbătoare care pentru mine nu are nici-o valoare…

PS Cu siguranta multi nu-mi impartasiti pozitia... Nu spun ca am dreptate, e o parere personala pe care astept sa o combateti, cu argumente insa...
S-auzim de bine
Zaraza26

Dec 20th, 2005 - 3:29 AM
Re: Ce serbam de Halloween?

Nici mie nu-mi spune nimic, dar cine e sincer nu cred ca va putea merge numai pe "a combate", pentru ca realitatea are o multime de nuante...
Eu cred ca ar avea farmec daca n-ar duce la o isterie in masa, mai ales tinerii, ori vrei nu vrei, imi place si fac asa pentru ca e la moda!...
As opta pentru baluri mascate, de exemplu, nu stiu *** e in America, dar n-as vrea sa intilnesc scirbosenii pe strada cind merg **** ziare...chiar in fiecare an in acea zi nu garantez ca am chef de asa ceva...

First
  Prev
  Reply
  Home
Next  
Last  

Get your FREE forum service! 
Site Statistics · Guest Maps · Mini Polls · Classifieds  powered by Powered by Bravenet bravenet.com